Canada er måske bedst kendt for sin smukke natur og sit rige dyreliv. Men også rejsende med hang til gode smagsoplevelser har meget at glæde sig til i Canada, der bugner af friske råvarer.
Her har vi samlet 7 smagsoplevelser, der viser meget forskellige sider af det canadiske køkken.
Hummere fra Nova Scotia
Hummere er indbegrebet af Nova Scotia. Ikke blot er de lækre skaldyr en populær lokal delikatesse. Hummerfiskeri er også en vigtig del af den lokale økonomi. Fordi hummerne smager så godt i sig selv, foretrækker mange kokke at holde tilberedningen simpel. Nogle hummere grilles. Andre koges i saltvand. Mens endnu andre finder vej til pastaretter. Hummere kan spises både varme og kolde, og de serveres ofte med smør, citron og rigeligt med servietter til at tørre fingrene i bagefter.
Ahornsirup fra Quebec
Ingen pandekager i Canada uden ahornsirup. Saften tappes fra ahorntræet og koges ind til den velkendte gyldne, aromatiske, tyktflydende masse. Det var indianerne, der fandt ud af at udnytte træets saft, og det var dem, der introducerede ahornsirup til nybyggerne. Omkring 90% af Canadas ahornsirup kommer fra Quebec. Men glæden ved den søde saft er lige stor overalt i landet, hvor siruppen bruges til meget mere end pandekager. I 2009 udgav stjernekokken Martin Picard fra Montreal eksempelvis en kogebog på næsten 400 sider om ahornsirup.
Isvin og æblecider fra Niagara Falls
Isvin er en sød dessertvin lavet på druer, der bliver plukket og knust i frossen tilstand. Dette bevarer den naturlige frugtsødme og syre, der er så karakteristisk for isvin. En række forskellige druer kan bruges. Riesling, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon er meget populære. Men også Shiraz, Merlot og andre druer finder vej til isvinen. Vigtigst er den rette temperatur på mindst minus 8 grader, når druerne plukkes. Vinområderne omkring Niagara Falls er et godt sted at prøve isvin direkte fra producenterne, men vinen laves også i andre dele af landet. Nogle steder laver man også æblecider efter samme princip.
Mikrobryggerier i Quebec
Canadierne drikker dog også andet end isvin. Især øl har gået sin sejrsgang de seneste årtier, og i dag er øl klart den mest populære alkoholiske drik i Canada. Meget er sket, siden øl blev introduceret i Canada af nybyggerne i 1600-tallet. Det kan man især takke de utallige mikrobryggerier for, der er skudt op overalt i landet. Ikke mindst i Quebec, hvor 46 af landets 100 bedste øl bliver brygget ifølge hjemmesiden Beer Advokate. Men overalt i landet bliver der kræset om råvarerne og eksperimenteret med nye og anderledes opskrifter. Prøv eksempelvis at kigge efter Ice Beer eller Cream Beer.
Poutine fra Quebec
Dette er en sand canadisk klassiker bestående af pomfritter blandet med ostestykker serveret med en brun sauce. Sundt er det næppe. Men resultatet er så velsmagende, at retten har spredt sig over hele landet fra Quebec, hvor den menes at være blevet opfundet i slutningen af 1950erne. Faktisk er poutine så populær, at den er en stærk kandidat til titlen som Canadas nationalret. Adskillige fastfoodkæder har kastet sig over poutine. Men ofte fås den bedste poutine på pubs eller små, lokale diners. Foruden den klassiske poutine findes der et væld af afarter. Prøv eksempelvis poutine med hummer i Nova Scotia eller med røget kød i Montreal. Sågar luksus-versioner med trøffel, kaviar eller foie gras har set dagens lys på gourmetrestauranter rundt om i landet.
Bison og elg-bøf på prærien
Mange canadiere går heller ikke af vejen for en god, stor bøf. Gerne af den mere eksotiske slags. Derfor skal man ikke være overrasket over at se elg eller bison på menukortet på lokale bøfhuse. Bison er et både velsmagende og sundt alternativ til oksekød. Det har oksekødets røde farve og intense smag. Men det er mere fedtfattigt, samtidig med at det er rigt på protein og mineraler. Så bestil bare en stor bøf. Eller prøv bison-spareribs. Dyrene kommer naturligvis fra ranches på den canadiske prærie og ikke fra naturen.
First nation food i Vancouver
Dette begreb dækker over retter med kulturelle rødder i Canadas oprindelige folkeslag. Disse levede af råvarer, de kunne finde i naturen. Der var naturligvis stor forskel fra område til område samt på de forskellige årstider. Men typisk jagede mændene, mens kvinderne drev landbrug eller samlede grøntsager og urter. Ahornsirup er den mest berømte first nation food. Men også laks spillede en stor rolle mange steder. Ofte blev laksen tørret eller røget og gemt til senere som en form for ’lakse-jerky’ eller ’smoked salmon’, der begge er populære den dag i dag. Også andre traditionelle retter får stigende opmærksomhed i disse år, hvor restauranter og caféer med fokus på first nation food åbner rundt om i landet. Et godt eksempel er den lille, men utrolig populære, restaurant Salmon and Bannock i Vancouver.