Det moderne Sydafrika er i høj grad et resultat af sin rige og fascinerende historie. En historie, der tæller både stammekrige, opdagelsesrejsende, kolonimagter og guldgravere. Men også en historie med nogle meget mørke kapitler op gennem det 20. århundrede. For at få det fulde udbytte af en rejse til Sydafrika, er det vigtigt at kende lidt til historien. Derfor har vi her samlet nogle udvalgte milepæle, der har været med til at gøre Sydafrika til det land, det er i dag.
Ca. 40.000 – 25.000 f.Kr.
San-folket dokumenterer deres jæger/samler-livsstil i klippemalerier.
Ca. 500 f.Kr.
Nogle san-folk udskifter deres nomadiske liv med kvægdrift og grundlægger de første bosættelser.
ca. 500 e. Kr.
Bantu-talende folk fra Vestafrika slår sig ned i det, der i dag er Kwa-Zulu Natal. Med sig bringer de en helt ny livsstil med byer, agerbrug og evnen til at smede jern. Mange moderne sydafrikanere er efterkommere af disse tilflyttere.
Ca. 1200
Byen Mapungubwe bliver centrum for datidens største kongerige i Afrika syd for Sahara. Handlen blomstrer, og varer strømmer til fra så fjerne egne som Egypten, Indien og Kina.
1487
Den portugisiske søfarer Bartholomeu Dias formår som den første at runde Kap det Gode Håb, hvilket kommer til at revolutionere søfarten i de kommende århundreder og ændre Sydafrika for altid.
1497
Opdagelsesrejsende Vasco da Gama sejler i Bartholomeu Dias kølvand rundt om Kap det Gode Håb og finder vejen til Asien syd om Afrika.
1647
Et hollandsk skib går på grund nær nutidens Cape Town. Den nødstedte besætning bygger et fort og bor der i et år. Dette er det første europæiske forsøg på at slå sig ned i området.
1652
Handlen mellem Europa og Asien blomstrer, og behovet for en sikker havn i det sydlige Afrika vokser. Det magtfulde Hollandsk Østindiske Kompagni grundlægger den første permanente europæiske by nær det strategiske Kap det Gode Håb. Byen er forløberen til nutidens Cape Town.
1657
Kolonien har brug for mad, så hollænderne opfordrer tilflyttere til at etablere gårde omkring den nye koloni. Inden længe breder nybyggerne sig ind i områder, der egentlig tilhører de lokale stammefolk. Dette medfører uundgåeligt konflikter.
1658
Arbejdskraft er en mangelvare i den unge koloni, så slaver bliver hentet fra Madagaskar og Indonesien. Med sig bringer de blandt andet deres madkultur, der stadig præger Cape Towns lokale køkken den dag i dag. Især i bydelen Bo Kaap.
1660
Koloniens leder Jan van Riebeeck planter en hæk, der skal adskille den hvide befolkning fra områdets oprindelige beboere. I nogles øjne markerer dette den spæde start på apartheid.
1700-tallet
Nybyggere søger længere og længere væk fra kolonierne langs kysten på jagt efter steder at slå sig ned. Disse kaldes til at starte med trekboers – hvilket betyder ’omvandrende landmænd’ – men med tiden bliver de blot kendt som boer.
1814
Hollændernes magt svækkes, og briterne er hurtige til at se mulighederne for at overtage den hollandske koloni, så den ikke falder i franske hænder. På det tidspunkt er Cape Town en vigtig handelsby med 25.000 slaver, 20.000 hvide, 15.000 lokale khoe-san-folk og omkring 1.000 frie tidligere slaver.
1820
Briterne forsøger at mediere mellem boerne og xhosa-folket ved at overtale 5.000 englændere til at slå sig ned i en form for ingenmandsland mellem de to kæmpende grupper. Planen er en kæmpe fiasko, og blot tre år senere er mere end halvdelen af indbyggerne flygtet tilbage til byerne nær kysten.
1852
Over de kommende år vokser skellet mellem boerne og den britiske kolonimagt. Boerne drømmer om at skabe deres eget selvstændige land, og i 1852 grundlægges The Boer Republic of Transvaal.
1852
Det først guldfund gøres i Sydafrika. Flere mindre fund tiltrækker sig opmærksomhed over de kommende årtier, men det er først med de massive guldfund i Witwatersrand i 1884, at guldfeberen for alvor starter.
1869
Diamanter findes i Kimberley, hvilket lokker endnu flere lykkejægere til Sydafrika.
1879
Zulu-krigene mellem briterne og zulu-folket raser, og i slaget ved Isandlwana lider briterne et af konfliktens mest pinlige nederlag mod de teknologisk underlegne men bravt kæmpende zuluer.
1881
Boerne kæmper også mod briterne og vinder den første Boer-krig.
1884
Nogle af verdens største guldforekomster findes i Witwatersrand, hvilket starter guldfeberen i Sydafrika for alvor. Grundlæggelsen af Johannesburg er et direkte resultat af dette.
1893
Den unge indiske advokat Mahatma Gandhi ankommer til Sydafrika, hvor han over de kommende 21 år former mange af de ideer, der senere gør ham til en nøglefigur i Indiens kamp mod den britiske kolonimagt.
1902
Den anden Boer-krig kræver 26.000 ofre, inden en fredsaftale afslutter stridighederne.
1910
The Union of South Afrika grundlægges. Engelsk og hollandsk bliver nationalsprog.
1912
Ledere af alle Sydafrikas etniske grupper mødes, og danner kimen til det, der senere bliver det politiske parti African National League (ANZ)
1927
Kruger National Park åbnes for offentligheden.
1948
National Party vinder kontrol med parlamentet efter en valgkamp baseret på opdeling af racerne. Efter valget er de hurtige til at institutionalisere deres idéer om apartheid.
1960
Der er stor politisk modstand mod apartheid, og regeringen svarer igen ved at forbyde oppositionspartierne ANZ og PAC.
1961
Sydafrika forlader det britiske imperium og bliver en selvstændig republik.
1964
Modstanden ulmer stadig. Blandt andet i skikkelse af Nelson Mandela, der idømmes fængsel på livstid for sit politiske arbejde.
1976
Utilfredsheden mod apartheid og det politiske system bryder ud i lys lue i Soweto-bydelen i Johannesburg. Urolighederne breder sig til andre dele af landet.
1982
Første person dør som følge af AIDS i Sydafrika. I dag har Sydafrika mere end 7 millioner HIV-positive, hvilket er det største registrerede antal i noget land i verden.
1990
Efter 27 år i fængsel frigives Nelson Mandela. Han bliver hurtig frontfigur for håbet om et nyt og mere retfærdigt Sydafrika.
1993
Nelson Mandela og FW de Klerk tildeles Nobels fredspris.
1994
Det første demokratiske valg afholdes i Sydafrika. Nelson Mandela vælges som præsident.
1996
Ny og meget progressiv grundlov sikrer øgede rettigheder for kvinder og homoseksuelle.
2010
Sydafrika er vært for verdensmesterskabet i fodbold som det første afrikanske land nogensinde.
2013
Nelson Mandelas død sender Sydafrika ud i landesorg.
2019
MyPlanet udgiver sit første magasin om Sydafrika J