Australien har været et isoleret økontinent i omkring 35 millioner år, og i denne lange periode har dyrelivet udviklet sig uafhængigt af resten af verden.
Pattedyr på størrelse med hjorte, der hopper rundt på bagbenene som frøer og bærer deres unge i en pung på maven, og æglæggende pattedyr med næb – det er blot et lille udvalg af det særegne og fantastiske dyreliv, man kan opleve i Australien. Se blandt andet udflugterne natur og dyreliv fra Perth og kænguruer og koalaer i vild natur.
Ønsker du en ferie i Australien med masser af naturoplevelser og mulighed for at se kænguruer og koalaer, så se for eksemepl rejseforslaget kænguruer og koalaer.
Klimaændringer
Australien er i dag det tørreste kontinent i verden beboet af landdyr – omkring 70% af kontinentet er enten ørken eller halvørken. Men sådan har det langt fra altid været. Indtil for blot nogle millioner år siden var Australien dækket af frodig skov, men pga katastrofale klimaændringer tørrede kontinentet ud, så man i dag kun finder skov langs kysten. I disse skove findes de sidste rester af Australiens forhistoriske dyreliv såsom kænguruer på størrelse med kaniner, pungflyveegern og pungdyr med snohale som aberne i Sydamerika. Men resten af kontinentet beherskes af nye dyrearter, der på utrolig vis har formået at tilpasse sig den udpinte ‘outback’.
Den kræsne Koala
Da Australiens skove tørrede ud, kom eukalyptustræer til at dominere, og det er der især ét dyr, der har udnyttet: koalaen. Koalaen er et af verdens mest kræsne dyr. Den lever udelukkende af eukalyptusblade. Eukalyptusblade er fulde af plantegifte, som ville tage livet af de fleste, men koalaen har en usædvanlig hårdfør fordøjelse. Til gengæld må det pelsede pungdyr bruge over 20 timer i døgnet på at sidde og slå mave. Interesserer du dig for Australiens dyreliv, så se vores rejse Kænguruer og Koalaer.
Du kan blandt andet opleve koalaer uden for Sydney som er inkluderet i rejseforslaget Det kendte og mindre kendte Australien.
Pungdyrene hersker
Australiens største overlevere er dog kænguruerne. De kan leve af tørt græs og seje ørkenplanter og kan klare sig i lange perioder helt uden at drikke. Af afgørende betydning for kænguruens evne til at overleve i ørkenen er, at den hopper. Kænguruens krop er én stor fjeder, og hver gang den lander, får den en masse gratis fjederenergi til at komme videre med. Det gør kænguruens hopperi til den mest energibesparende måde at bevæge sig rundt på i hele pattedyrriget. En stor kænguru kan hoppe 12 meter og løbe 70 km/t. Alt i alt er det pungdyrene, der hersker i Australien. Her findes også en langtunget pungmyresluger, en blind pungmuldvarp, et langfingret pungfingerdyr og et græsædende, ‘hulelevende pungfår’ (vombatten).
Du kan blandt andet opleve kænguruer på Kangaroo island, som er inkluderet i rejseforslaget Det bedste af Australien.
Hjemsted for kloakdyr
Australien er desuden det eneste sted i verden, man finder de forhistoriske kloakdyr, der har levet side om side med dinosaurerne i 50 millioner år. Kloakdyrene, næbdyret og myrepindsvinene, er pattedyr med pels, som giver mælk til deres unger, men på mange andre områder minder de om krybdyr. Bl.a. lægger de æg og har en kloak (en fælles udgang for urin- og afføringsvejene). Næbdyrets bløde næb er udstyret med en sjældent højteknologisk supersans. I næbbet sidder der en masse små elektrosensorer, der kan mærke nerveimpulserne fra de bittesmå vandlevende krebsdyr, som næbdyret lever af.
Verdens største
Udover de pelsede dyr byder Australien på et hav af spændende krybdyr, ikke mindst verdens største krokodille, saltvandskrokodillen, samt et rigt og smukt fugleliv med emuer, farvestrålende papegøjer, kakaduer, undulater, latterfugle og meget meget mere. Australien er en af verdens helt store naturperler.
FAKTA OM FORFATTEREN
- Mogens Trolle er Danmarks ledende ekspert i Australiens pattedyr.
- Han har boet et år i Australien for at studere dyrelivet og har blandt andet arbejdet med kænguruer og næbdyr.