Australsk vin har længe gået sin sejrsgang i Danmark. Først som gode, billige hverdags-vine. Men de seneste årtier har vinelskere også fået øjnene op for landets mange kvalitetsvine, hvilket har sikret Australien en plads i den absolutte vin-elite.
Ikke mindst takket være sit klima, der sikrer frugtrige, solmodne vine af høj kvalitet år efter år. Det bedste af det hele er næsten, at mange vingårde er åbne for besøg. Så der er rig mulighed for at få sig en snak med vinbønderne over et glas af den seneste høst. Der findes cirka 2.500 vinproducenter i Australien fordelt på 65 vinregionen. Men disse fem vinområder er blandt de absolut bedste.
1. Barossa Valley
Kvalitet frem for kvantitet er mantraet i Barossa Valley nordøst for Adelaide, hvilket har gjort vinområdet til et af de mest populære i landet. Især på grund af sine kraftige rødvine på shiraz og frugtrige hvidvine på blandt andet chardonnay. Men også på grund af sine smukke omgivelser, hyggelige små byer med tyske rødder og glimrende spisesteder. Prøv også de sprøde riesling-vine fra nærliggende Clare Valley og Eden Valley, der er i sand verdensklasse. Ikke mindst, hvis man kan lade dem ligge i nogle år.
Gode producenter: Peter Lehman, Penfolds, Henschke og Wolf Blass.
2. Coonawarra
Sydaustraliens sydkyst har oplevet ikke færre end 12 istider gennem de seneste ca. 600.000 år, hvilket har skabt ganske særlige jordbundsforhold. I dag giver den mineralrige, røde jord og fugten, der ruller ind fra havet, næring til nogle af verdens bedste cabernet sauvignon-druer. Andre varianter dyrkes også. Men cabernet sauvignon er stjernen på disse kanter, og mange af Australiens bedste og dyreste vine produceres på druer herfra.
Gode producenter: Wynns, Petaluma, Bowen Estate og Katnook.
3. Hunter Valley
Det kan godt være varmt i Hunter Valley, der ligger et par timers kørsel nord for Sydney. Heldigvis produceres en række af landets bedste hvidvine netop her. Frugtrige vine på chardonnay og verdelho er begge populære. Men det er først og fremmest sémillon, der gør Hunter Valley unik. En god ung sémillon fra disse marker er ren, sprød og en smule neutral. Men giv den fem til 10 år, og den forvandles til en vidunderlig, gylden nektar med toner af honning og citrus.
Gode producenter: Tyrrells, Mount Pleasant, Rothbury og Pepper Tree
4. Yarra Valley
Vinbønderne i Victoria formår at få det bedste ud af det relativt kølige klima. Ikke mindst i Yarra Valley, der kan føre sin vin-historie tilbage til 1838. Meget er sket siden, og et væld af små vingårde fremtryller i dag smagsfulde hvidvine på blandt andet chardonnay, sémillon og sauvignon blanc. Rødvinene på pinot noir er ligeledes glimrende. Netop chardonnay og pinot noir er de vigtigste ingredienserne i mousserende vine, hvilket også produceres med stor succes i Yarra Valley.
Gode producenter: Yering, Domaine Chandon, Diamont Valley og Coldstream Hills.
5. Margaret River
Ikke mange gav dem en chance, da en flok pionerer begyndte at plante vin syd for Perth i 1960erne. Men det ændrede sig i starten af 1980erne, da vinhuset Cape Mentelle vandt Australiens mest prestigefyldte vin-trofæ to år i streg. I dag er Margaret River et af Australiens hotteste vinområder, og de lokale rødvine på cabernet sauvignon er blandt de mest eftertragtede i landet. Pinot Noir og shiraz gør man også godt, og glem endelig ikke at smage de fantastiske hvidvine på blandt andet chardonnay og riesling.
Gode producenter: Cape Mentelle, Leeuwin Estate, Cullen og Moss Wood.