I sidste halvdel af det 20. århundrede lagde apartheid en mørk skygge over Sydafrika. Apartheid var et politisk system, der havde til formål at klassificere befolkningen i racer og så holde disse grupper så adskilt som muligt. De største grupper var sorte, hvide, asiater og farvede, der var en person med både sorte og hvide aner.
Især den store sorte del af befolkningen blev meget dårligt stillet. Mange blev tvunget til at flytte til deres ’hjemland’, som de ofte ikke havde noget forhold til, mens andre blev samlet i særlige bydele kaldet townships. Også undervisning, adgang til læger og andre borgerservicer blev strengt raceopdelt, og de servicer, der blev gjort tilgængelige for den sorte del af befolkningen, var langt ringere end dem, hvide borgere havde adgang til. For eksempel fik et hvidt barn i 1970’erne tildelt 10 gange flere penge i undervisningssystemet end et sort barn. Forskellige racer måtte heller ikke bruge de samme biografer, restauranter, offentlige toiletter, drikkefontæner eller puslerum, og en overtrædelse af dette kunne medføre flere års fængsel.
Ægteskaber på tværs af racergrupperingerne var ulovlige, og det var helt legalt at diskriminere på arbejdspladser, så sorte fik dårligere forhold og lavere løn end hvide. Regeringen havde ret til at nedrive sorte slumkvarterer uden varsel eller kompensation, og sorte måtte kun køre med særlige busser eller på 3. klasse i togene. Første og anden klasse var forbeholdt hvide. Hvide havde desuden et dobbelt så højt skattefradrag som sorte, og sorte politibetjente måtte ikke arrestere hvide borgere uden særlig tilladelse. Omvendt måtte det hvide politi naturligvis arrestere sorte for selv den mindste forseelse.
Protester
Ikke overraskende var dette system stærkt forhadt blandt den sorte del af befolkningen – samt en lille minoritet af hvide. Partiet African National Congress (ANC) stod bag de første strejker og demonstrationer i 1949. De blev slået hårdt ned, men flere uroligheder fulgte op gennem 1950’erne og 1960’erne. Med tiden blev de mere militante, hvilket førte til, at den fremtrædende ANC-politiker Nelson Mandela blev fængslet.
Men protesterne fortsatte, og i 1976 brød utilfredsheden ud i lys lue i Soweto-bydelen i Johannesburg. Volden tog til op gennem 1980’erne. Det samme gjorde presset fra det internationale samfund, hvis sanktioner mod Sydafrika ramte økonomien hårdt. Det var i denne periode, at man så småt begyndte at indse behovet for forandring. Gennembruddet kom i 1990, hvor premierminister F. W. De Klerk i sin åbningstale til parlamentet erklærede, at han ville afskaffe de diskriminerende love, løslade politiske fanger og lovliggøre sorte modstandspartier som ANC. Derved kunne Nelson Mandala forlade fængslet den 11. februar 1990 som en fri mand efter 27 års fangenskab. I 1992 stemte den hvide befolkning ’ja’ til at afskaffe apartheid, og i december 1992 skabte den nye forfatning lige politiske vilkår for hele Sydafrikas befolkning.
Her mindes man apartheid
Apartheid er heldigvis forbi, men man ønsker ikke at glemme, hvad der skete. På disse fire steder kan du lære mere om apartheid og mærke historien helt tæt på.
Robben Island
I århundreder blev øen Robben Island ud for Cape Town brugt som fængsel, og det var her, Nelson Mandela sad fængslet i 18 ud af sine 27 års fangenskab. I dag står det gamle fængselskompleks tilbage som et museum og et minde om de ofre, der blev gjort i kampen for frihed.
District 6
Gennem fotografier, udstillede genstande, kort, udsagn fra beboere og lydoptagelser fortæller dette museum i Cape Town historien om det tidligere så livlige og multikulturelle kvarter District 6. Bydelen blev voldsomt forandret med indførelsen af apartheid, der førte til, at 60.000 mennesker blev tvangsforflyttet.
Soweto
Townshippet Soweto i Johannesburg er tæt knyttet til apartheid. Mange sorte blev tvangsflyttet hertil i 1950’erne, og det var her, oprøret mod apartheid brød ud i 1976. Nelson Mandela boede i Soweto i en årrække, og hans hustru har stadig et hus her. Et besøg i Soweto med en lokal guide giver både et indblik i tiden under apartheid samt det moderne Sydafrika på godt og ondt.
Apartheid Museum
På dette spændende museum i Johannesburg får du hele historien om apartheid. Gennem en række forskellige medier får du en god introduktion til både tiden op til og under apartheid. Du hører naturligvis også om kampen for demokrati, der til sidst førte til apartheids opløsning.