I 2016 var det præcis 30 år siden, at filmen Crocodile Dundee tog verden med storm og bragte den australsk outback helt ind i det danske biografmørke. Dele af filmen var optaget i nationalparken Kakadu, så MyPlanets rejsekonsulent Rikke tog til Kakadu for at se, om Crocodile Dundees Australien stadig findes.
”Hold godt fast”, kom det resolut fra vores chauffør, da hun svingede væk fra hovedvejen og ned ad et støvet, hullet hjulspor. ”Turen ind til Jim Jim Falls er en del af eventyret”. Det fik hun helt ret i. Meter efter meter kæmpede bilen sig fremad, mens jeg stirrede intenst ud af vinduet efter nogle af de mange dyr, der lever her.
Det varede da heller ikke længe, før vi havde heldet med os. Et sted overraskede vi et par gultoppede kakaduer, der skrattende gik på vingerne og forsvandt over trætoppene. Et andet sted luntede en enlig dingo rundt og roede i skovbunden efter noget at spise, og et stykke fra vejen fik vi øje på et par vilde heste, der græssede i en lille lysning.
Verdensarv
Kakadu er med rette en af Australiens mest berømte nationalparker. Ikke blot byder det enorme område på en fantastisk variation af landskaber. Fra brusende vandfald og lodrette klippevægge til vidtstrakte flodsletter og frodige vådområder. Dyrelivet er lige så varieret, og kakadu et et godt sted at kigge efter eksempelvis papagøjer, vandbøfler og saltvandskrokodiller. Det hele fuldendes af områdets rige historie. Aboriginere har levet i og med disse landskaber i mindst 23.000 år – muligvis op til 50.000 år – og deres tætte forhold til naturen illustreres i nogle af landets smukkeste, ældste og mest avancerede klippemalerier.
Denne kombination af dyreliv, landskaber og kultur har ikke blot sikret Kakadu en plads på UNESCOs kulturarvsliste. Nationalparken er som et af kun meget få steder i verden indskrevet på listen for både sin kultur og natur.
Jim Jim Falls
”Nu kan vi ikke køre længere”, udbrød vores guide, da hun parkerede firehjulstrækkeren i skyggen under et træ. ”Resten af vejen skal vi gå”. Fra den lille lysning førte stien os dybere ind i den vilde natur. Vi passerede adskillige små vandhuller, og af og til var det nødvendigt at hoppe fra sten til sten. Solen bagte ned over landskaberne fra en høj, blå himmel, og insekternes summen fyldte luften. Stien var dog let at følge, og inden længe befandt vi os i bunden af en dyb kløft, der blev indrammet på begge sider af mægtige stenvægge.
Her kunne man sagtens forestille sig Crocodile Dundee slå lejr mellem de lave træer eller tæmme en vandbøffel ved at stirre den roligt i øjnene. Krokodillerne? Dem skulle vi ikke bekymre os om, forsikrede vores guide os. De bryder sig ikke om lyden af vandfald, og så ville de bestemt ikke kunne lide dette sted. For i bunden af kløften væltede vandmasserne ud over klippekanten og faldt i dybet som et højt, glinsende bånd af vand. Jim Jim Falls er uden tvivl blandt de smukkeste vandfald i Australien, og turen ind til dette afsidesliggende hjørne af Kakadu gør kun oplevelsen endnu større, når man står foran de brusende vandmasser.
Gigantiske krokodiller
Vi så ingen krokodiller ved Jim Jim Falls. Men det gjorde vi til gengæld næste morgen, da vi gled ud på Yellow Water lagunens spejlblanke vand i en lille båd. Solen stod lavt over horisonten, og det bløde morgenlys badede landskaberne i et gyldent skær. I en trækrone sad en fiskeørn og betragtede de mange vadefugle, der havde travlt med at søge efter føde på det lave vand.
”Der!”, råbte vores guide og pegede ind på den mudrede bred. Ganske rigtigt. Der lå en saltvandskrokodille på tre til fire meter og kiggede på os med sine kolde øjne. Saltvandskrokodiller kan dog blive langt større. Rekorden er målt til omkring syv meter, og med en kampvægt på op til to tons og dyrerigets kraftigste bid, ville selv Crocodile Dundee nok tænke sig om to gange, før han gav sig i kast med et fuldvoksent eksemplar. Det gør han klogt i, for krokodillerne er ikke kræsne, og de er kendt for at angribe alt fra vandbøfler til fuldvoksne kænguruer. Selv tyrehajer er blevet spist af og til, og i Asien har man observeret kampe mellem saltvandskrokodiller og tigere.
Så vi holdt os på behørig afstand af krokodillen, der dog så fuldstændig ligeglad ud med vores tilstedeværelse. Vi blev ved krokodillen i et stykke tid, inden vi sejlede videre på udkig efter kænguruer, der af og til kommer ned til vandet for at drikke. Nu var jeg ikke længere i tvivl; Crocodile Dundees Australien eksisterer skam i bedste velgående i Kakadu.