MyPlanets rejsekonsulent Rikke Beckmann var egentlig ikke så meget til snorkling. Men det ændrede sig, da hun tog på et 5 dages minikrydstogt på verdens største koralrev, Great Barrier Reef.
”Det ser dybt ud”, tænkte jeg ved mig selv, da jeg strammede masken og kiggede ud over det turkisblå hav, der strakte sig fladt og roligt mod horisonten. Der var ingen land at se i nogen retninger. Heller ikke andre skibe for den sags skyld. Vi var helt alene på åbent hav. Under overfladen kunne jeg skimte koralrevet. Men selvom vandet var klart, var det svært at se detaljer gennem havoverfladen. Min kæreste, der for længst var hoppet i vandet, kunne tydeligvis se, hvad jeg tænkte. ”Det er overhovedet ikke dybt”, råbte han, mens han svømmede hen mod båden. ”Det er heller ikke koldt. Bare hop i”. Jeg tog en dyb indånding og hoppede med lukkede øjne ned i en hel anden verden.
Masser af liv
Jeg åbnede forsigtigt øjnene og kiggede mig omkring. Intet af det, jeg kunne skimte fra overfladen forberedte mig på det syn, der mødte mig. Nej, der var overhovedet ikke dybt. Faktisk skulle jeg passe på ikke at røre ved koralerne, der strålede i alle regnbuens farver lige under mig. Overalt var der liv. Fisk i alle tænkelige nuancer, former og størrelser gled lydløst gennem det varme vand i store stimer. Et sted forsøgte en klovnefisk at skjule sig mellem koralerne. Et andet sted var en stor blågrøn fisk i færd med at nippe forsigtigt af koralerne, og i det fjerne kunne jeg skimte en enorm napoleonsfisk forsvinde ud i det blå.
Jeg slog et par slag med svømmefødderne, og fulgte efter en flot, blå papegøjefisk. Vi fulgtes ad et stykke tid, inden den forsvandt ned i en revne i revet under mig. Men knap var den væk, før jeg fik følgeskab af en stime flade fisk i stærke neongule farver. Tiden fløj af sted, og inden jeg vidste af det, var det tid at vende tilbage mod skibet.
Minikrydstogt på Great Barrier Reef
Ti minutter senere sad vi i hver vores liggestol på soldækket og kiggede ud over havet med et glas køligt hvidvin i hånden. Solen stod lavt på horisonten nu, hvilket fik de små krusninger i vandoverfladen til at glimte gyldent. Vi kunne ikke længere se revet. Men vi vidste, at det var der lige under overfladen. Lige så langt, vi kunne se i alle retninger. Det bedste af det hele var dog, at vores rejse på Great Barrier Reef kun lige var begyndt. Forude lå flere dages sejlads og masser af muligheder for at udforske revet både over og under havoverfladen. Vi havde kun været til søs i lidt over døgn, siden vi forlod Cairns dagen før. Turens første stop var byen Cooktown på det australske fastland, hvor den engelske opdagelsesrejsende James Cook gik i land i 1770 for at reparere sit ødelagte skib. I dag er Cooktown en hyggelig historisk by på kanten af verden med smukke træhuse, et godt museum og en fin botanisk have. Efter Cooktown slap vi fastlandet af syne, og sejlede forbi den ene perfekte tropeø efter den anden. Kursen var sat mod nogle af de mest afsidesliggende dele af Great Barrier Reef samt ikke mindst Lizard Island. Men først ventede en god middag og en god nats søvn.
Lizard Island
Da vi vågnede næste morgen, lå skibet for anker ud for Lizard Island. Vi havde hørt meget om Lizard Island inden afrejse, og at dømme fra skibet, var øen præcis lige så smuk og uberørt, som rygterne sagde. Lange hvide sandstrande indrammede kysterne, og midt på øen hævede et lille grønklædt bjerg sig mod den høje, blå himmel. Vi hoppede i båden med glasbund og sejlede forsigtigt henover de farvestrålende koralrev, der lå på få meters vand lige ud for kysten.
”Læg mærke til de mange kæmpemuslinger”, fortalte skibets marinebiolog og pegede ned igennem skibets glasbund. ”Koralerne her er fantastiske. Selv dem helt inde ved kysten. Men det er især den store koncentration af kæmpemuslinger, der gør Lizard Island unik.” Han fortsatte med at fortælle om koralerne og de fisk, vi sejlede forbi. Men jeg var mere optaget af at udse mig den perfekte plads inde på stranden. Det var nu ikke så svært. For vi havde den lange, halvmåneformede bugt helt for os selv.
Skibet lagde til få meter fra stranden og vi hoppede ned i det ankeldybe vand. ”Skal vi gå med guiden op til toppen af bjerget?”, spurgte min kæreste? Jeg kiggede på bjerget og dernæst rundt på stranden, og til min egen store overraskelse, hørte jeg mig selv sige: ”Nej, jeg tror hellere, jeg vil ud at snorkle”.
Rikke elsker Australien, og det er indtil videre blevet til hele 10 besøg Down Under. Hun er dog langt fra færdig med det store land, og der er altid en ny Australien-rejse på tegnebrættet.
Verdens største levende organisme
Med et areal som Storbritannien, Holland og Schweiz lagt sammen er Great Barrier Reef uden sammenligning verdens største koralrev. Ikke mindre end 5.000 typer bløddyr, 1.800 fiskearter og 125 forskellige hajarter holder til i disse farvande. For ikke at tale om de utallige typer af koraler, havplanter, skaldyr og andre små og større organismer, der lever i og af koralrevet. Tilsammen udgør de et komplekst økosystem med en biomangfoldighed, der overgår næsten alle andre steder på jorden. Det hele bliver kun endnu mere utroligt set i lyset af, at revet er opbygget af levende organismer på størrelse med riskorn.
Revet er i fare
Den fantastiske mangfoldighed ved Great Barrier Reef kan let give det indtryk, at koralrevet trives i bedste velgående. Men det er desværre ikke tilfældet. Koraler er levende organismer, der kræver meget specifikke forhold for at leve og yngle, og disse forhold er i fare i dag på grund af klimaændringerne. Om Great Barrier Reef kan overleve stigende havtemperaturer og vandstande, er stadig uvist. Man ved, at Great Barrier Reef har overlevet andre forandringer flere gange op gennem historien. Men disse er ikke sket med den hast, vi ser i disse år. Derfor arbejder eksperter fra hele verden på højtryk for at sikre, at revet også vil overleve i fremtiden. Sikkert er det i hvert fald, at Great Barrier Reef stadig er en enestående oplevelse og et højdepunkt på enhver rejse til Australien – og der findes ingen bedre måde at opleve revet på end et minikrydstogt med Coral Expeditions.
Coral Expeditions
Coral Expeditions er et lille rederi, der har specialiseret sig i krydstogter med små skibe til svært tilgængelige områder. Ved Great Barrier Reef har de to forskellige ruter at vælge imellem. Turen på 4 dage fører sydpå fra Cairns til den naturskønne Hinchinbrook-kanal samt et mylder af smukke tropeøer. 5-dages turen derimod sejler nordpå til Cooktown, Lizard Island samt meget afsidesliggende dele af revet, hvor man ofte har det hele for sig selv. Begge ruter viser Great Barrier Reef i al sin pragt og byder på snorkling i absolut verdensklasse.
Små intime skibe
Nætterne tilbringes om bord på den 35 meter lange katamaran med plads til blot 44 passagerer. Den lille størrelse sikrer ikke blot en hyggelig og afslappet stemning om bord. Det gør det også muligt at lægge til ved koralrev og øer, der kun sjældent besøges af mennesker. Men trods skibets størrelse, mangler man ikke noget. De private kahytter er komfortable og byder på både aircondition og privat badevæ- relse. Fællesfaciliteterne tæller blandt andet lounge, Wi-Fi og et lækkert soldæk med en fantastisk udsigt over de områder, du sejler igennem. Alle spiser sammen i restauranten, hvor menuen fokuserer på friske, lokale råvarer. Kunne du tænke dig at kigge kaptajnen over skulderen, er du altid velkommen til at kigge forbi broen og få et indblik i, hvordan skibet styres.
Det sagt, må skibene ikke forveksles med et traditionelt krydstogtsskib. Her er ingen storstilede broadway-shows, minigolfbaner, butiksstrøg eller gigantiske buffeter. Skibene er komfortable. Men det er oplevelserne undervejs i højere grad end skibet selv, der er attraktionen på et krydstogt med Coral Expeditions. Derfor er der en marinebiolog samt dygtige guider med på turen, der sørger for, at du får det fulde udbytte.
Flere eksotiske ruter
Foruden Great Barrier Reef laver Coral Expeditions ekspeditionskrydstogter langs Tasmaniens og Vestaustraliens kyster samt til Cape York og Arnhemland. Der er desuden flere spændende krydstogter til Papua New Guinea. Alle ture byder på masser af eventyr og muligheden for at udforske nogle af verdens mest afsidesliggende, fortryllende og utilgængelige steder på komfortabel og sikker vis.