Find inspiration til, hvad du skal se og opleve under dit besøg i byen Napier, som ligger på New Zealands nordø.
Skrevet af Martin Leary, som er new zealænder og nu bosiddende i Auckland, men han har tidligere boet nogle år i Danmark. Martin har en BA i sociologi og media og arbejder som freelance journalist og radio DJ.
På Nordøens østkyst i Hawke Bay ligger solskinsbyen Napier, som siges at være verdens mest komplette art déco by. Den farverige by med den særprægede arkitektur skød op, efter at byen blev tilintetgjort i et voldsomt jordskælv i 1931.
Napier ligger smukt omringet af mere end 30 vingårde og et utal af frugtplantager, og i daglig tale kaldes Hawke’s Bay for “the fruitbowl of New Zealand”. Der bor ca. 60.000 mennesker i byen, som hver dag bliver mindet om jordskælvet i 1931, idet de smukke art déco bygninger i byens centrum er et synligt bevis på Napiers ødelæggelse og genopbygning, samt hvordan naturen konstant formår at overraske og udfordre mennesket.
Efter Bluff Hill tog jeg ned på Marine Parade, som er byens livlige hovedstrøg og lange strandpromenade. Her kan man tydeligt se, hvordan man valgte at bygge byen op i en bestemt byggestil helt fra bunden. Et spændende projekt for en lille provinsby i New Zealand, som på dette tidspunkt var hårdt ramt af den globale økonomiske depression. I starten af 1930’erne var art déco-stilen på sit højeste. Den er karakteriseret ved brugen af pastelfarver, zig zag-mønstre og kvadratiske former. Udsmykningerne i og omkring vinduer og døre tillader solen at trænge igennem, hvilket også var med i overvejelserne, da man skulle vælge hvilken arkitektur, man skulle genopføre byen i.
Fra jordskælv til farverige bygninger
Et godt sted at starte en art déco-byvandring er på toppen af Bluff Hill. Bakken er et af de få steder, som ikke blev ødelagt af jordskælvet. Her får man både en fantastisk udsigt over byens centrum samt over Stillehavet, hvor det voldsomme jordskælv startede. Hawke’s Bay ligger meget tæt ved samlingspunktet for to store tektoniske plader, som netop mødes ude i Stillehavet. Det var gnidninger mellem disse plader, der var grunden til det store jordskælv, som måltes til 7,9 på Richter-skalaen. Efter katastrofen fulgte stærke vinde, som pustede ekstra liv i de brande, der opstod efter jordskælvet, og byen brændte ned til grunden.
Dagen efter var der kun tre bygninger tilbage. Selvom der var tale om en total ødelæggelse, kom der dog noget positivt ud af det. Der rejste sig nemlig flere tusinde hektarer marskland op over havets overflade, hvilket gav mulighed for at udbygge byen. Den nye bydel fik navnet “Marewa”, som på Maori betyder “en gave fra havet”. Står man på toppen af Sugarloaf, en bakke ved vingården Old Church Road i forstaden Taradale, kan man se hvor meget land, der rent faktisk kom frem efter jordskælvet. På vejen ind til byen besøgte jeg en af de mest berømte art déco bygninger i hele New Zealand; The National Tobacco Company, som blev bygget i 1933. Bygningen er malet i typiske art déco pastelfarver, og selve indgangen er et tydeligt bevis på stilretningens minimalistiske udsmykning og udformning.
Masonic Hotel
Til udformning af trapper, vinduer og døre hentede man inspiration fra datidens skyskrabere i New York. Et godt eksempel på dette kan man se på Masonic Hotel på Marine Parade. Hotellet er en af Napiers største art déco bygninger og et populært gå-i-byen sted. Generelt kan man sige, at art déco-motiverne og stilen som helhed afspejlede 20’ernes optimisme og tro på moderne teknologi i fremtidens verden. Ved udgangen af 1930’erne blev stilen dog tonet ned, og den blev mere stilistisk og ikke mindst mere minimalistisk. Man valgte at genopbygge i art déco stilen, ikke kun fordi det var en relativ billig løsning, eller fordi det var den oplagte byggestil at benytte i et solrigt område, men også fordi art déco bygninger er langt mere sikre mht. fremtidige jordskælv.
The Soundshell og New Yorker-fyrtårnet
Over for Masonic Hotel ligger en anden art déco seværdighed, The Soundshell, som er en udendørs teaterscene. Den blev primært bygget til udendørs teater, men også for at mindes den nye by, som blev bygget efter jordskælvet. Den er udformet som en halvkugle, og er malet i de samme sarte pastelfarver som den gamle tobaksfabrik. Den cement, der blev brugt, var rester fra de mange bygninger, der faldt til jorden under jordskælvet. Ved siden af The Soundshell og Masonic Hotel, står Napiers farverige New York-inspirerede fyrtårn fra 1936, som oplyser byen om aftenen og understreger, at Napier er en livlig, farverig og ikke mindst solrig by.
Byvandringer i byens centrum
Der er tre gader i Napiers centrum, hvor de fleste art déco bygninger ligger. På hjørnet af Hastings Street og Emerson Street ligger ASB Banken fra 1932. Denne smukke bygning er helt unik, da den er en fusion af strømlinede art déco-motiver og -farver og traditionelle Maori-motiver. Bygningen blev renoveret i 1993 og fremstår i dag som en af Napiers fineste art déco-bygninger. Man kan booke sig ind på forskellige daglige byvandringer ved at kontakte byens art déco butik og galleri, som også har en interessant permanent udstilling om art déco arkitekturen, møbler etc. Går man ned ad Dickens og Tennyson, kan man se flere butikker, der har benyttet art déco-skrifttyper til deres skilte og dermed medvirker til at bevare art déco-miljøet i byen og ikke mindst den gave, befolkningen fik fra havet i 1931.
Art déco Festival
Er man tilfældigvis i Napier den tredje weekend i februar, kan man opleve byens årlige Art Deco Festival, der betegner sig selv som en “not too serious” hyldest til byens farverige arkitektur, historie og status som verdens nok mest komplette art déco by. Der arrangeres en kæmpe fælles picnic på Marine Parade, og byens befolkning klæder sig ud i tøj fra 1930’erne og kører rundt i gamle biler. Denne begivenhed er helt klart værd at opleve, hvis man ligesom Napiers indbyggere er vild med art déco.
Ønsker du også at opleve Napier? Så se MyPlanets rejseforslag ‘New Zealand for livsnydere’. Se også MyPlanets andre rejseforslag til New Zealand.