I 1880’erne kom toget og åbnede prærien og vestkysten op for nybyggerne. Canada blev bundet sammen fra kyst til kyst.
Først var der kanoen. Uden kanoen intet Canada. I slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet var det pelsjægerne, som åbnede Canada op ved hele tiden at søge længere og længere vestpå i jagten efter pelsdyr. Alexander Mackenzie var den første, som krydsede Canada fra kyst til kyst, og det var i kano i 1793.
Tog fra kyst til kyst
I 1867 blev Canada grundlagt af fire provinser mod øst, og herefter var det en kamp mod tiden at få specielt det vestlige Canada med, så det ikke endte med at blive en del af USA. I 1871 var aftalen med vesten på plads, og British Columbia blev en del af Canada. Prisen for aftalen var en jernbane fra de folkerige provinser i øst til de mennesketomme områder ved Stillehavet.
Den 7. november 1885 blev det sidste søm sat i en jernbanesvelle i det østlige British Columbia, og landet var bundet sammen af en jernbane fra kyst til kyst. I dag kan du besøge The Last Spike ved Craigellachie og Last Spike Gift Shop, som ligger midtvejs mellem Sicamous og Mt. Revelstoke, lige ved Trans-Canada Highway. Det er et fint stop for en is, der kan spises på den tid, det tager at bese det sidste søm, der blev slået i jernbanen for næsten 150 år siden.
Det vurderes, at der i 1871 boede færre end 40.000 mennesker i British Columbia, hvoraf 25.000 var First Nations. Den 4. juli 1886 ankom det først tog til CPRs vestlige terminal i Vancouver. I løbet af få år fik jernbanen befolkningstallet og økonomien i Vancouver og British Columbia til at eksplodere.
Fakta om VIA Rail
De vigtigste VIA Rail ruter er:
- The Canadian, der køter fra Toronto via Winnipeg, Edmonton og Jasper til Vancouver.
- The Corridor, der binder Toronto, Montreal, Ottawa, Windsor, Sarnia og Quebec City sammen.
- The Ocean, der binder Montreal sammen med Matapédia og Halifax.
- Der er også tog fra Winnipeg til Churchill.
Via Rail har 73 lokomotiver, 444 passagervogne og 475 togafgang om ugen i 8 provinser på et 12.500 km langt skinnenet.