Fire af Australiens bedste mad- og vinregioner ligger alle 90 minutters kørsel eller mindre fra Adelaide. Hver og én med deres helt egen specielle karakter, men alle tæt på hinanden.
På en tur ad den såkaldte Epicurean Way kommer du til at smage det bedste af Det Sydlige Australiens mad og vin.
Mintaro i Clare Valley
Den lille hyggelige landsby Mintaro ligner næsten noget taget ud af et idyllisk engelsk landskab, men den store forskel er, at her er færre turister og bedre vin. Byen blev grundlagt i 1840 som en mellemstation for kvæg, der fragtede kobber gennem området. Senere blev området berømt for den skifer, der blev fundet på stedet, og som kom til at prydede både parlamentsbygninger og fortove flere steder.
I dag er en af de populære attraktioner i byen Mintaro Maze. En stor labyrint, hvor du kan gå på opdagelse. Du finder desuden pubben Magpie and Stump, små gallerier og charmerende cafeer. Tæt på byen kan du også besøge Martindale Hall, der er et italiensk inspirerede palæ midt i Australiens smukke natur.
Cykeltur ad Riesling Trail i Clare Valley
Lej en cykel i Auburn og kør de 32 kilometer nordpå mod Clare eller 19 kilometer sydpå mod Riverton. Det lyder måske som en lidt anstrengende tur, men det er det ikke. Ruten er nemlig anlagt langs et gammelt jernbanespor, så der er ingen bakker på strækningen. Du kommer gennem historiske landsbyer og frodige dale, og undervejs er der rig mulighed for at tage en afstikker til berømte vingårde.
Et forslag kunne være Mount Horrocks Wines, som har til huse i en fin gammel togstation. Sevenhill Cellars ligger også i nærheden og er en af South Australias mest interessante vingårde. Den blev grundlagt i 1851 af østrigske jesuitter, der stadig den dag i dag producerer vin til brug ved religiøse ceremonier til det asiatiske marked. Tag turen tilbage til vinhuset Skillogalee, og nyd den gode mad på den anmelderroste restaurant.
Seed Winehouse and Kitchen i Clare Valley
Den gamle kornmølle nord for Clare blev i 2014 omdannet til Seed Winehouse and Kitchen. Stedet er indrettet i en rå stil med sten og mørkt træ. Her kan du nyde det bedste inden for sydaustralsk madlavning, og den stilfulde cocktail- og vinbar tilbyder et bredt udvalg af drinks og lokale vine.
Vinproduktion i Barossa
Australien anses som en af de nyere producenter af vin. Men på trods af det er landet hjem for nogle af de ældste vinranker i verden. Heriblandt Shiraz-markerne på Langmeil Winery i Tanunda. Disse vinranker har båret frugt siden 1843, hvor de blev plantet af tyskeren Christian Auricht. The Freedon 1843 Shiraz er lavet af druer fra disse vinranker, og det er muligt at smage på de dyrebare dråber.
I 1840 bosatte William Jacob sig lidt nord for Tanunda ved en lille å. I dag er stedet kendt som Orlando Wines – et af Australiens mest succesfulde eksporteventyrer. Nyd en glas af den lokale Jacob’s Creek vin over en goumet picnic, som kan købes i besøgscentret.
Udforsk Seppeltsfield i Barossa
Seppeltsfield er en enestående ejendom, som ligger smukt for enden af en kilometerlang allé flankeret af 2000 dadelpalmer. Vingården er hjem for The Centennial Cellar, som har produceret Tawny portvin siden 1878. Seppeltsfield er den eneste vingård i verden, der lancerer en 100 år gammel single vintage vin hvert år.
Den nuværende ejer har gennem de seneste år bragt nyt liv til stedet med attraktioner som for eksempel en afdeling af Adelaides kendte designbutik Jam Factory, udstillinger af traditionelt håndværk i weekenden og en anmelderrost restaurant, Fino.
Spis lokalt i Barossa
På Hentley Farm Cellar Door kan du se frem til en af Australiens bedste spiseoplevelser, hvilket må siges at være meget godt gået, når der blot er to valgmuligheder på menuen. Men lige meget om du vælger menuen, som serveres over to timer, eller om du vil sidde til bords i fire timer til den fulde pakke, så forbered dig på at blive overrasket og imponeret. Chefkokken Lachlan Colwill sammensætter menuerne efter, hvad han kan høste på sine marker, finde i de omkringliggende skove og i vejkanten!
Hahndorf i Adelaide Hills
Den lille landsby Hahndorf har en af Australiens mest farverige hovedgader. Gaden bringer både kultur, madvarer og vinhandlere sammen i en skøn blanding. Byen har dybe tyske rødder, og det hele krydres med en god portion bayersk kitsch. Så her kan du også få dig et ordentlig krus øl eller en meterlang tysk hotdog, hvis det frister.
Sir Hans Heysen hjem i Adelaide Hills
The Cedars er et kunstnerhjem i verdensklasse. Stedet er fyldt med inspirerende kunstværker og har en helt særlig charme. Inde mellem de høje cedertræer finder du det lille studio, hvor Sir Hans Heysen malede sine kendte landskabsmalerier.
En guidet rundtur i hjemmet fra det 19. århundrede giver indblik i Heysens mere private værker, og du får fortalt historier fra fortiden, hvor stjerner som Laurence Olivier og Anna Pavlova besøgte hjemmet uden for Hahndorf. Efter rundturen kan du passende fortsætte til Hahndorf Hill Winery, som byder på en fantastisk udsigt og den fremragende Grüner Veltliner. Eller nyd en god frokost på The Lane, der er en af de bedste restauranter i Adelaide Hills.
Besøg Fleurieu Peninsula
d’Arenberg er en vingård, der gør tingene på en anderledes måde. I vinkælderen kan gæsterne nemlig blande og navngive deres egen vin, som derefter kommes på flaske. Du kan desuden tage med på en flyvetur over området i et dobbeltdækkerfly fra 1930’erne, inden frokosten venter i d’Arry’s Verandah Restaurant.
I 2017 åbnede den moderne konstruktion d’Arenberg Cube, som er en fire etager høj rubiks-terning lignende bygning midt imellem mourvédre-vinstokkene. Bygningen kommer til at huse et museum, vinrelaterede dufteoplevelser, et 360 grader videorum, en restaurant, kontorer og meget mere. Gå på opdagelse, og husk at nyde udsigten over McLaren Vales smukke landskaber.
Fisk og skaldyr på Fleurieu Peninsula
Restauranten The Star of Greece er opkaldt efter en skibsvrag, der ligger lidt ud for kysten ved Port Willunga, hvor restauranten ligger. Shawn Peddles, som er kokken på stedet, har sammensat en spændende menu med masser af fisk og skaldyr. Så nyd den gode mad og den skønne udsigt.
Ikke langt fra McLaren Vale finder du endnu en lokal favorit, Salopian Inn. Restauranten genåbnede i 2013 under ledelse af restauratøren Karena Armstrong og har høstet stor anerkendelse. Vinmenuen er lang, men ginmenuen er endnu mere imponerende.